fredag 19 juni 2009

Tredje dagen

Kalimera!
Den tredje dagen (den 18/6) har lidit mot sitt slut. En dag som inte började så bra men slutade en smuuula bättre.

1. Vi vaknar och märker att det duggregnar men ligger kvar en stund och hoppas att det avtar, vilket det gör.
2. Vi stiger upp och packar ihop tältet och förbereder oss för regn, dvs tar på oss våra regnkläder. Klockan är vid denna stund 08.00 och vi har en bit att ta oss, för det var ju meningen att vi skulle ta oss ända till Värnamo igår, men vi slog läger ett par mil därifrån istället pga mörkrets intåg.
Och visst börjar det regna och det regnar inte lite heller! Tjocka, kladdiga regndroppar smattrar mot hjälmarna när vi kör iväg.
Vi hinner inte långt förrän det händer...
Plötsligt börjar bakhjulet på Johannes moped vobbla och fladdra runt som en förvirrad skogshare som knackat på på fel dörr när den ska på släktkalas. Vi kan snart konstatera att många ekrar har brustit på hjulet och detta är inte det lättaste att byta på en bussficka ute i ingenstans i ösregn, dessutom har vi inte reservdelar med oss. Vad ska vi ta oss till? Ska vi ge upp och lämna mopparna här, ta bussen till närmaste tågstation och åka till respektive hem där det finns garanterad sängplats för natten och mat när man helst önskar?

Nej, såklart inte! Vem nappar på något sånt?! Det vi kommer fram till är att vi delar upp oss... Marcus och Björn åker iväg får att tigga färdmedel så att de kan åka till närmaste stad/samhälle/by/håla och köpa en ny fälg. Sagt och gjort. De båda ger sig av för att se vad som kan fixas fram medans Johannes och Mattias står kvar och vaktar mopederna.
Efter att Marcus och Björn har varit på närmsta gård utan framgång ger de sig av till nästa. HÄR! Här finns en vänlig själv som lite försiktigt och tveksamt lånar ut sina fina, nyduschade VW Golf. Marcus skyndar tillbaka till Jonte och Mattias för att skruva av bakhjulet som de ska ha med sig till Värnamo och till Ljungby där de hoppas på att hitta moppereparatörer. Marcus skruvar av hjulet på direkten och väntar på att Björn ska ha bekantat sig med bilen och sedan hämta honom... Marcus väntar, så gör även Johannes och Mattias... Det regnar fortfarande... De väntar lite till och kliar sig i sina huvuden och undrar varför Björn dröjer. Då tappar Marcus tålamodet och ringer Björn, då visar det sig att han har kört till Värnamo ensam och letar serviceställen på vilket Marcus blir aningen ställd och irriterad, Björn har ju inga dimensioner att gå efter, men det visar sig ändå att inga reparatörer står att finna i Värnamo.

Björne kör då tillbaka till de väntande pojkarna och plockar upp Marcus inklusive trasigt hjul och brummar iväg mot Ljungby. Och kvar i ösregnet står då Johannes och Mattias kvar då klockan passerar 10.00. Vad ska de göra nu?
De kan ju inte stå ute i regnet mer så de tar en varsin fungerande moppe och sticker till mannen som lånade ut bilen där de ska fråga om de får komma in och värma sig lite och byta kläder ty alla regnställ håller inte vad de lovar. De knackar på och ställer den vänliga frågan men nekas tillträde, men de fick sitta i växthuset på bakgården! Bättre än inget... Här sitter de och väntar nån timme tills Mackan och Björnen kommer tillbaka utan resultat. Men De har i alla fall köpt mat! Ja lite frukost skulle sitta fint :D Då kläcks en god idé från Hultgren! Om vi kan fixa upp Johannes till Mattias hem i Gårdsjö tillsammans med hans moppe nu på studs så kan han vara där och fixa den tills de resterande kommer dit och möter upp honom! Idén godtas av samtliga i gruppen!

Nu ska de bara ha nån som kan skjutsa Johannes till Gårdsjö. De ringer Elmekaniker Oskar Nylund. Även han tjänstgjorde på HMS Orion. Han bor i Lidköping och han kunde ställa upp, snäll som han är.

Klockan är 13.00 vid detta laget och regnet börjar avta. Killarna bestämmer sig för att köra vidare så långt de hinner medans Johannes stannar kvar på bussfickan och väntar in Oskar som slutar jobba klockan 14.00. Johannes blir fördelad mat i form av en chokladkaka, Lingongrova, Renost som pålägg, en banan och en kvarts dunk vatten. Han får även en bok som sysselsättning och ett paraply i form av en pressenning. Nu drar de andra iväg.

Johannes startar med att rätta till pressenningen så att den är bekväm att sitta på, bryter de första chokladbitarna och slår upp första sidan i boken.



Nu tittar solen fram och asfalten torkar upp. Johannes lägger ifrån sig boken och lägger sig själv på asfalten jämte den defekta mopeden för att njuta utav solen och ta igen lite förlorad sömn.

Under två och en halv timme ligger Johannes och lapar sol och titt som tätt stannar människor i sina bilar och kollar förundrat på den däckade mannen som ligger rakklång på den till synes hårda asfalten och frågar: "Är du okej?", "Har du ramlat och slagit dig eller?" och "Är det du som ska köra flakmoped till Kiruna?". Johannes förklarar läget och bilarna åker lättade därifrån.
Nu kommer Oskar! Han är väldigt välkommen. Vi kör iväg mot Jönköping där de ska möta upp De tre flakmopedsmusketörerna på Max för en bit mat och när alla är samlade i Jönköping avslöjar Marcus att även han har haft problem med sitt bakhjul. Tre av fyra hjulmuttrar har under färdens gång skruvat upp sig pga det intensiva skakandet av mopeden.

Vi äter kvickt så att de tre med funkismoppar kan komma fram till Hjo senare under dygnet och Johannes och Oskar kör samtidigt mot Gårdsjö. Johannes är framme vid 22.30-tiden och tar resans första dusch hemma hos Mattias mamma.

Imorgon väntar pill med Johannes bakdäck, kontakt med media och sammanstrålning av de fyra.

Ett otroligt stort tack till vår homie Oskar Nylund från Lidköping som slutade tidigare från jobbet för att kunna åka i 2,5-3 timmar dit och lika länge tillbaka! Utan dig hade Johannes aldrig fått duscha i varmt vatten och fått sova i en skön säng.

PS. Nåt som är lite spännande är att hur hårt man än nyper sig på armbågen så gör det inte ont! KONSTIGT VA?

Imorn är det midsommarafton.
Vi ses då :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar